Saltar a contingut

La febre de l'or: De la mina al plat

medicusmundi Mediterrània

Quarta edició d'aquesta proposta d'ApS que aquest any vol donar el salt i treballar un servei amb major capacitat d'impacte de manera coordinada entre dos centres del municipi de Barcelona per donar a conèixer els impactes en la salut local i global de la mineria artesanal.

Fa temps que sentim parlar de la contaminació per mercuri. Però, coneixem l'origen? Quins efectes té? Podem fer alguna cosa? Per descobrir-ho, proposem un viatge a Moçambic a través del documental "La Febre de l'Or", que ens permet conèixer un grup de miners a la recerca d'or. Per què opten per una sortida laboral tan dura i quines conseqüències té en la seva salut i el medi ambient? Per extreure l'or fan servir mercuri, que desemboca en mars i oceans i que, finalment, trobem en el peix que mengem diàriament. S'estima que el 40% de les emissions totals per mercuri provenen de la mineria artesanal d'or.
Una pràctica a l'altra banda de l'món està motivada pel nostre model de consum i afecta la salut de totes. L'or s'utilitza per fer joies i lingots, però també per a la fabricació d'aparells electrònics que totes consumim, especialment la població jove. Una connexió local-global que abordem des de la perspectiva dels drets humans, els determinants socials de la salut, el consum responsable, la crisi ambiental i la justícia global.

Sobre aquest projecte

Objectiu del projecte

Proporcionar coneixements teòrics bàsics sobre la relació entre salut i medi ambient, la interconnexió entre els processos i accions que duem a terme en qualsevol punt de la planeta, així com eines pràctiques de transformació social a nivell individual i grupal.

Objectiu Específic 1. Aprendre què és la contaminació per mercuri, d'on prové i quins efectes té a nivell social, mediambiental i sobre la salut, així com les alternatives existents.


Objectiu Específic 2. Reflexionar sobre els hàbits de consum i l'impacte que aquests tenen en el planeta i les poblacions dels països empobrits.


Objectiu Específic 3. Fomentar la transmissió de reflexions i coneixements adquirits per part dels joves en el seu entorn més immediat (centre educatiu, famílies, i barri), mitjançant l'impuls del seu paper com a ciutadania activa i mobilitzada.


Objectiu Específic 4. Promoure la integració de l'ApS per part del professorat del centre i l'abordatge en les seves assignatures d'un enfocament de drets humans i justícia global.

Resultats previstos

Per a l'alumnat:
• Coneixement de la relació entre medi ambient i salut global, i en concret de la problemàtica de la contaminació per mercuri.
• Reflexió sobre els nostres hàbits de consum i la seva influència en el medi ambient i en les condicions de vida de les poblacions d'altres països (de el Sud global).
• Descobriment d'alternatives al consum actual d'or (or certificat, telèfons Fairphone ...)
• Coneixement d'altres campanyes i iniciatives de denúncia, d'economia social, de defensa del medi ambient.
• Reforç de les habilitats i competències treballades a l'APS.
• Més confiança en si mateixos / elles mateixes a l'hora de parlar en públic i afrontar reptes amb creativitat.


Per al centre
Mitjançant el mateix procés i de la campanya realitzada arribarà a tot el centre, incloent professorat i personal administratiu.
• Reflexió sobre els nostres hàbits de consum i la seva influència en el medi ambient i en els drets i condicions de vida de les poblacions (principalment del Sud).
• Descobriment d'alternatives de l'àmbit del consum responsable i d'altres iniciatives de denúncia, d'economia social, de defensa del medi ambient.
• Materials de sensibilització que podran ser utilitzats de nou (vídeos, exposicions, agenda escolar amb informació de la temàtica, etc.)
• Un projecte d'APS que podran replicar amb altres grups, amb una Guia Didàctica com a instrument principal que recull els continguts del projecte i proposa activitats i dinàmiques per treballar-los en les diferents assignatures.


Per a l'entitat:
• Un mapeig de joieres, que s'articularan amb aquesta línia d'acció específica de la campanya OR + JUST.
• Un mapeig de botigues de telefonia i electrònica, i els resultats de les enquestes realitzades, que s'articularan també amb la campanya OR + JUST.
• Materials de sensibilització elaborats sobre les problemàtiques abordades en el projecte, que serveixen per complementar les actuacions de l'entitat dirigides a la ciutadania barcelonina i ens ajuden a difondre el nostre missatge i denúncia.
• Coneixement i relació amb equipaments i centres de barri, per primera vegada, que ens permetrà teixir llaços de col·laboració amb el territori en el qual està ubicada l'entitat, com a punt de partida per a futures propostes de l'àmbit de l'EpJG i per guanyar presència i impacte en el nostre entorn.


Per a la comunitat:
• Coneixement dels impactes mediambientals i de les vulneracions de drets associats a l'extracció d'or i minerals, en concret de la contaminació per mercuri.
• Reflexió sobre els nostres hàbits de consum i de la seva influència en el medi ambient, la salut i els drets humans.
• Descobriment de pràctiques joieres i electròniques alternatives i de l'existència d'l'or just certificat.
• Intercanvi generacional amb grups de joves estudiants i participació en una iniciativa de transformació social.

Nº de mesos

12

Data d'inici

01/09/2020

Data de finalització

31/08/2021

Finançadors

Ajuntament de Barcelona   

Pressupost total

26.256,16 €

Informació de contacte

mediterrania@medicusmundi.es

http://ttps://lafiebredeloro.org/y-tu-que-puedes-hacer/#que-hace-medicusmundi-en-catalu%C3%B1a