Saltar a contingut

Consolidant rutes de sortida a la violència masclista a Maputo - Fase 2 (Moçambic)

medicusmundi Mediterrània

Amb aquest projecte es pretén fomentar la justícia de gènere per a una vida sense violència a la ciutat i la província de Maputo amb serveis d'atenció sostenibles que contribueixen a una societat amb equitat econòmica, social, política i cultural (2025-2027).

La violència masclista és un problema social i un dels principals reptes en matèria de drets humans arreu del món. A països com Moçambic, beneficiari de l'AOD, les condicions socioculturals dificulten molt revertir les preocupants estadístiques que afecten els drets de les dones i les nenes. Tot i que el país ha ratificat tots els tractats internacionals rellevants en la matèria i ha iniciat una sèrie de reformes internes per començar a construir una capacitat de resposta mínima, la realitat demostra que les inversions i els serveis són clarament insuficients per poder donar resposta al gran nombre de casos. i el més important, treballar de manera eficient, tant en prevenció com en protecció i atenció.
Des de l'any 2017, medicusmundi mediterrània treballa en col·laboració amb entitats públiques i del tercer sector per promoure els drets de les dones i, concretament, per combatre la violència masclista. Durant les primeres fases de l'intervenció, el focus dels esforços realitzats en els projectes i programes implementats va ser enfortir la capacitat de resposta de les institucions públiques, per poder oferir serveis d'atenció a les dones. Tot i que aquesta estratègia continua tenint una gran rellevància davant la manca de recursos de l'Estat, preval la realitat i les necessitats de les dones continuen sent, en bona part, insatisfeïdes pel que fa a la puntualitat, el temps i la qualitat. En aquest sentit, per aconseguir una major eficiència en els recursos i un major nombre de dones amb drets atesos, medicusmundi ha prioritzat des de l'any 2024 la societat civil local com una alternativa real, molt més àgil i amb més capacitat a curt termini per poder prestar serveis a dones en situació de violència masclista.
Per aquests motius, aquest projecte pretén continuar la intervenció iniciada l'any 2024 i consolidar l'enfortiment de les organitzacions de base que estan en contacte directe amb les dones víctimes, com l'Associació Hixikanwe.

Sobre aquest projecte

Data d'inici

01/03/2025

Data de finalització

28/02/2027

Soci/s Local/s

Associação Hixikanwe
Rede Homens pela Mudança (HOPEM)

Nº de mesos

24

Objectiu del projecte

Objectiu General: Fomentar la justícia de gènere per a una vida sense violència a la ciutat i la província de Maputo amb serveis d'atenció sostenibles que contribueixen a una societat amb equitat econòmica, social, política i cultural.

Objectiu Específic: Contribuir a que les dones supervivents de violència masclista de la ciutat de Maputo accedeixin a serveis de qualitat d'atenció integral  per restituir els seus drets i facilitar la seva autonomia psicològica, legal i laboral.

Resultats previstos

R1: Millorada i expandida l’oferta, qualitat i integralitat de serveis d’atenció a dones víctimes de violència masclista a la ciutat de Maputo

R2: Millorades les capacitats de coordinació, sinergies i incidència política entre les organitzacions de la societat civil i les entitats governamentals que treballen en matèria de violències masclistes (prevenció, detecció, atenció i seguiment) a la ciutat de
Maputo.

R3: Millorades les capacitats del sector d'educació i a nivell comunitari per a la promoció de noves masculinitats a la ciutat de Maputo.

R4: Implementats processos de sensibilització dirigits als professionals de les institucions públiques, a les organitzacions de la societat civil que ofereixen serveis d’atenció en matèria de VM, així com a la població de Maputo. 

Zona geogràfica

Àfrica Subsahariana (Moçambic)

Regió/Departament(s)

Maputo

Persones beneficiàries

- Dones víctimes i supervivents de violència usuàries dels serveis: 1000 dones

- Fills i filles de les dones usuàries dels serveil: 240 nens i 260 nenes 

- Tècnics/ques de les institucions públiques que formen part del MMAIMVV: 20 dones i 20 homes

- Tècnics/ques i gestors/es de les OSC membres d' organitzacions de dones i l’Aliança per a la Salut: 15 dones i 5 homes

- Tècnics/ques i gestors/es de les institucions públiques  que participen en accions d'incidència política: 9 dones i 7 homes

- Alumnes que participen en conferències/xerrades sobre noves masculinitats: 400 nenes, 350 nens, 400 noies i 350 nois

- Homes del grup de referència d'homes contra les violències masclistes a la comunitat: 200 homes

- Professors/es de les escoles de secundària que participen en les accions: 4 dones i 4 homes

- Persones joves de la comunitat que participen en activitats de conscienciació i sensibilització: 60 dones joves i 60 homes joves

- Influencers i periodistes capacitats: 10 dones i 10 homes

- Població general que rep missatges i/o participa en accions: 32.914 dones i 30.382 homes

Pressupost total

326.000,07 €

Finançadors

ACCD